Poziomy automat pakujący – charakterystyka

Znaczna większość kupowanych przez nas produktów znajduje się w odpowiednich dla ich rodzaju opakowaniach. Żywność, przyprawy kosmetyki, środki czystości, różnego rodzaje produkty chemiczne – wszystkie one musiały przejść przez zautomatyzowaną linię pakującą. Jedną z kategorii urządzeń, które wchodząc w ich skład są poziome automaty pakujące.

Rodzaje poziomych automatów pakujących

Poziome automaty pakujące podzielić można na dwa rodzaje: saszetkarki oraz automaty typu doypack. Oba rodzaje automatów znajdziemy w ofercie firmy Polpak.

Saszetkarka

Jak sama nazwa wskazuje, jest to urządzenie do pakowania w specjalne saszetki produktów takich jak żele, kremy, granulaty, produkty pyliste oraz pasty. Saszetkarka jest w stanie produkować saszetki z trzema lub czterema zgrzewami oraz saszetki kształtowe. Saszetki mogą być wyposażone w tak zwane eurozawieszki, korki (obecne np. w przypadku opakowań produktów spożywczych dla dzieci, takich jak soki), oraz popularne zamknięcia strunowe „zipper”, dzięki którym możliwe jest wielokrotne zamykanie otwartego opakowania, w celu chronienia jego zawartości przez wilgocią lub zanieczyszczeniami. W ofercie firmy Polpak znajdziemy dwa modele saszetkarek – S200 oraz S200D. Modele te różnią się między sobą między innymi maksymalnymi wymiarami saszetek, wydajnością w produkcji opakowań, wymiarami.

Doypack

Automaty te, podobnie jak opisane wyżej saszetkarki mogą służyć do pakowania past i granulatów – ponadto znajdują one zastosowanie podczas pakowania płynów, proszków i produktów kawałkowych. W ofercie firmy Polpak znajdziemy pięć modeli tego rodzaju automatów. Posiadają one liczne dodatkowe funkcje, między innymi:

  • Możliwość aplikacji korka skośnego lub centralnego
  • Możliwość aplikacji zamknięcia strunowego zipper
  • Możliwość stosowania opakowań kształtowych
  • Możliwość pakowania dwóch produktów w jedno opakowanie, przy założeniu ze produkty będą od siebie całkowicie odseparowanie
  • Możliwość aplikacji eurozawieszki
  • Możliwość nacinania opakowań w celu ułatwienia otwierania