Rola urządzeń grzewczych w profesjonalnej gastronomii
Klient korzystający z profesjonalnej oferty gastronomicznej oczekuje świeżego i ciepłego jedzenia. To absolutne minimum. Dlatego urządzenia grzewcze stanowią nieodzowne wyposażenie każdego obiektu gastronomicznego czy firmy cateringowej. Z tego tekstu dowiesz się, z jakich urządzeń grzewczych korzysta gastronomia, jak działają i co zapewniają użytkownikom.
Rodzaje urządzeń grzewczych dla profesjonalnej gastronomii
Gama urządzeń grzewczych jest szeroka. Poszczególne ich typy są dostosowane do używania w różnych warunkach i do przechowywania oraz serwowania różnych typów dań. Oto kilka przykładów:- Bemary – te urządzenia grzewcze na dobre zadomowiły się w restauracjach, barach, jadłodajniach, na stołówkach, w hotelach, a w wersji mobilnej także w firmach cateringowych. Bemary służą do ciągłego ogrzewania wydawanego klientom jedzenia. Umieszcza się je w pojemnikach ogrzewanych od dołu parą. Bemary mogą być zasilane gazowo lub elektrycznie. Dzięki bemarom żaden gość hotelowy czy weselny nie otrzyma zimnego dania!
- Urządzenia typu „grab and go” to innowacja na polskim rynku gastronomicznym. Są to szafy z odsłoniętym frontem, z których można swobodnie wziąć pakowany produkt, np. zapiekankę. Sprzęt utrzymuje temperaturę od 30 do 60 stopni Celsjusza, dzięki czemu można cieszyć się ciepłą przekąską od ręki.
- Witryny – mogą mieć różne rozmiary – od małych modeli nastolnych po duże, stojące. Służą do eksponowania i wydawania żywności. Mają podobną funkcję do bemarów, zapewniają jednak znacznie bardziej atrakcyjną prezentację dań.
Zalety stosowania urządzeń grzewczych dla gastronomii
Urządzenia grzewcze to obecnie standard w gastronomii. Pozwalają oferować klientom i gościom obiektów HoReCa zawsze ciepłe dania i przekąski. Lokal, który pozwoliłby sobie na serwowanie zimnego jedzenia, prawdopodobnie szybko zniknąłby z kulinarnej mapy. Aby mieć pewność, że każdy zostanie obsłużony na odpowiednim poziomie, warto zainwestować w solidne, wydajne, ale też estetyczne urządzenia grzewcze. Nie należy zapominać, że „jemy” oczami – aspekt wizualny jest bardzo ważny, gdy zasiadamy do stołu! Dlatego urządzenia grzewcze dla gastronomii dają coraz większe możliwości pięknego prezentowania dań, a nie tylko utrzymania ich odpowiedniej temperatury. Dobrej jakości urządzenia grzewcze zapewniają także higienę. Materiały, z których są wykonane, są dopuszczone do kontaktu z żywnością, a konstrukcja i powierzchnia zapewniają łatwe utrzymanie w czystości, co docenią zarówno goście, jak i obsługa.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana