Zastosowanie opakowań jednorazowych

Ułatwiają zakup, transport i przechowywanie produktów. Nierzadko są również nośnikiem reklamy i samym swoim wyglądem zachęcają do kupna. Opakowania, bo to o nich w tym momencie mowa, są wszędzie wokół nas. W większości przypadków do czynienia mamy z opakowaniami jednorazowymi, które nie nadają się do powtórnego użytku i powinny być wyrzucone do odpadów. Przyjrzyjmy się ich zastosowaniu.

Handel

W praktyce trudno znaleźć dziś jakikolwiek produkt codziennego użytku, który nie byłby zamknięty w jakimś jednorazowym opakowaniu – dotyczy to również produktów, które jeszcze do niedawna kupowaliśmy „luzem”, np. mięs czy warzyw. Skąd taka zmiana

Przede wszystkim chodzi o wygodę i higienę – mówi przedstawiciel firmy PartnerZamknięty w plastikowym opakowaniu kawałek mokrego mięsa nie ma kontaktu z innymi zakupami, a zatem nie brudzi niczego i jednocześnie sam pozostaje czysty. Ponadto opakowania tego typu często zamykane są hermetycznie, dlatego mogą służyć do przedłużenia terminu ważności żywności – o ile oczywiście nie zostaną uszkodzone.

. Jednak poza takimi opakowaniami na rynku mamy do czynienia z dużo szerszą gamą opakowań jednorazowych, takich jak torebki foliowe, puszki czy butelki zamykane za pomocą kapsli. Pełnią one identyczną funkcję – znacząco ułatwiają kupującym dany produkt przeniesienie go, transport oraz przechowywanie bez ryzyka jego zanieczyszczenia, zniszczenia etc.

Gastronomia

Oddzielną kategorię stanowią opakowania i naczynia jednorazowe, wykorzystywane w gastronomii. Do tej kategorii zaliczamy między innymi zamykane opakowania ze styropianu. Nie tylko ułatwiają one transport gotowych dań, ale również chronią je przed utratą temperatury – dlatego są bardzo często stosowane przed lokale oferujące zamówienie jedzenia na wynos. Podobną funkcję pełnią papierowe opakowania używane między innymi przez cukiernie – są lekkie, a jednocześnie na tyle trwałe, że są w stanie ochronić swoją zawartość przed uszkodzeniem czy wilgocią. Specyficzne opakowania jednorazowe wykorzystywane są przez firmy cateringowe, które dostarczają gotowe posiłki przeznaczone do późniejszego spożycia. Zastosowana technologia MAP, czyli pakowania w modyfikowanej atmosferze, pozwala znacznie wydłużyć czas przydatności do spożycia takich potraw.

Opakowania jednorazowe a zagrożenie dla środowiska

Choć opakowania jednorazowe są wygodne i uniwersalne, to z ich wykorzystania płyną również niebezpieczeństwa dla środowiska naturalnego. Wynikają one z faktu, że tworzywa sztuczne wykorzystywane w produkcji opakowań w wielu przypadkach nie są biodegradowalne – z czasem rozpadają się do cząsteczek mikroplastiku, które zanieczyszczają wodę i glebę. Stąd też w ostatnich latach trwają intensywne prace nad zastąpieniem plastików innymi, bardziej przyjaznymi rozwiązaniami.  

śr. ocena 0 / głosów 0