Artykuł sponsorowany

Jakie standardy powinna spełniać woda kotłowa?

Jakie standardy powinna spełniać woda kotłowa?

Woda znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w naszym codziennym życiu, ale również w przemyśle. Specyficzną jej odmianą jest tak zwana woda kotłowa, która wykorzystywana jest między innymi w kotłowniach parowych. Woda tego typu musi spełniać określone standardy, by mogła zostać użyta do zasilenia konkretnych instalacji – w przeciwnym wypadku może doprowadzić do poważnych zniszczeń i strat.

Twardość przede wszystkim

Kluczowym parametrem wody kotłowej jest jej twardość, określana poprzez zawartość jonów wapnia i magnezu. Dlaczego to takie istotne? Powody są dwa. Przede wszystkim wapń i magnez pod wpływem wysokiej temperatury (a właśnie w takich warunkach eksploatowana jest woda kotłowa) wytrącają się z wody, tworząc na elementach instalacji - np. rurach i zaworach - warstwę białego osadu, nazywanego kamieniem kotłowy. Osad ten, choć nieszkodliwy dla zdrowia, przyczynia się do przyspieszonego zużywania się wspomnianych elementów. Wynika to z faktu, że charakteryzuje się on niską przewodnością energii cieplnej – innymi słowy, uniemożliwia prawidłowe ogrzewanie wody znajdującej się w instalacji. W takiej sytuacji konieczne jest zwiększenie wydajności urządzeń grzewczych, to z kolei powoduje przyspieszone ich niszczenie. Inną sprawą jest, że woda twarda charakteryzuje się wysokim napięciem powierzchniowym, przez co słabiej rozpuszcza zanieczyszczenia. Woda kotłowa używana w instalacjach myjących i płuczących nie może być twarda, ponieważ mycie nią czegokolwiek wymusza stosowanie nieproporcjonalnie dużej ilości detergentów. Woda kotłowa zmiękczana jest zazwyczaj w procesie wymiany jonowej – jony wapnia i magnezu zastępowane są w niej jonami sodu. Technologie do uzdatniania wody pod tym kątem znajdziemy m.in. w ofercie firmy Aqua-Concept.

Współczynnik pH

Parametr te służy określenie, czy woda ma odczyn kwasowy lub zasadowy – w tym celu stosuje się 15-stopniową skalę, na które 0 oznacza odczyn mocno kwasowy, zaś 14 odczyn mocno zasadowy. Zarówno woda zbyt zasadowa, jak i zbyt kwaśna wpływa na rozwój korozji w instalacjach złożonych z metalowych elementów, dlatego też standardem w przemyśle jest stosowanie wody o odczynie neutralnym, to znaczy wynoszącym od 6,5 do 7,5 pH.

Skład chemiczny

Podobnie jak odczyn wody, również jej skład chemiczny może decydować o jej właściwościach korozyjnych. Inne konsekwencje stosowania wody o zawartości dużej ilości niepożądanych związków chemicznych, to między innymi mętnienie wody, rozwój bakterii i innych mikroorganizmów czy zmiana parametrów dotyczących przewodnictwa elektrycznego cieczy.

Czystość mikrobiologiczna

Woda kotłowa musi być wolna od mikroorganizmów, takich jak bakterie, grzyby i glony – obecność drobnoustrojów może przyczyniać się do powstawania w wodzie śluzów, które wpływają na właściwości wody, a także mogą przyczyniać się do zanieczyszczenia i zatykania instalacji. Z tego samego powodu wodę oczyszcza się fizycznie z różnego rodzaju osadów, np. piasku, szlamu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.