Artykuł sponsorowany

Jak utrzymać w czystości linie technologiczne?

Jak utrzymać w czystości linie technologiczne?

Linie technologiczne, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym, wymagają zachowania wysokiej czystości. Z tego względu konieczne jest specjalistyczne mycie, które zapewni najwyższy poziom higieny, zapobiegając rozwojowi bakterii – a tym samym stratom finansowym oraz wizerunkowym przedsiębiorstwa. W jaki sposób utrzymać w czystości linie technologiczne?

Urządzenia czyszczące

Linie produkcyjne to nieraz kilometry taśm i setki urządzeń, często o skomplikowanej budowie. W takich warunkach nie da się dotrzeć do wszystkich zakamarków ręcznie. Aby utrzymać sterylną czystość, konieczne jest wykorzystanie urządzeń czyszczących: automatów szorujących, szorująco-zbierających, myjek ciśnieniowych i parowych, odkurzaczy bezpyłowych, zamiatarek i innych. Dzięki temu mycie jest szybkie i skuteczne oraz skraca się czas niezbędny na dokładne czyszczenie. Tym samym nie pojawiają się przestoje, a maszyn nie trzeba rozkręcać, by dokładnie wyczyścić ich wnętrze.

Jednocześnie wykorzystanie urządzeń, które mogą myć i dezynfekować powierzchnie bez użycia detergentów (na przykład myjek parowych) jest nieinwazyjne, a tym samym bezpieczne dla produkcji żywności. Również kurz i inne zanieczyszczenia muszą zostać całkowicie usunięte, a urządzenia nie mogą ich generować (jak dzieje się w przypadku tradycyjnych odkurzaczy). Mogłyby one wpłynąć nie tylko na jakość końcowych wyrobów, ale również na stan techniczny stosowanych na linii technologicznej maszyn.

Mycie i dezynfekcja na mokro

Jedną z częściej wykorzystywanych metod do czyszczenia specjalistycznego zakładów produkcyjnych i linii technologicznych jest pianowanie oraz mycie wodą pod ciśnieniem. Składa się z kilku etapów. Na początku przeprowadza się płukanie wstępne, które usuwa pozostałości po produkcji. Następnie przeprowadza się mycie za pomocą aktywnej piany, w skład której wchodzą detergenty czyszczące. Kolejnym krokiem jest spłukanie pozostałości piany oraz brudu za pomocą myjki wykorzystującej wodę pod ciśnieniem. Jeżeli jest taka konieczność, mytą powierzchnię poddaje się dezynfekcji. Ostatnim etapem jest osuszanie.

W zależności od rodzaju czyszczonej powierzchni oraz zanieczyszczeń stosuje się wodę zimną lub podgrzaną do odpowiedniej temperatury. Woda o temperaturze przynajmniej 60°C doskonale nada się do usuwania tłuszczy lub smarów. W niektórych przypadkach konieczne może być użycie wody zdatnej do picia lub myjek niskociśnieniowych – by nie uszkodzić delikatnej konstrukcji.

Czyszczenie na sucho

W sytuacji, kiedy użycie wody i detergentów nie jest możliwe, do mycia linii technologicznych wykorzystuje się gorąca parę, niezawierającą cząsteczek cieczy. Para może mieć wilgotność zaledwie 5%, a tym samym być wykorzystywana do czyszczenia urządzeń elektrycznych, bez obaw o zwarcie. Gorąca para, o temperaturze sięgającej 175°C aplikowana pod ciśnieniem rozpuszcza brud i usuwa zanieczyszczenia. Działa również antybakteryjnie, usuwa roztocza, grzyby i ich zarodniki. Dzięki temu czyszczona powierzchnia jest nie tylko dokładnie umyta, ale również zdezynfekowana.

Para dociera do wszystkich, nawet najtrudniejszych miejsc. Jednocześnie podczas mycia nie powstają ścieki. Nie trzeba używać środków chemicznych, które w przypadku linii technologicznych do produkcji żywności mogłyby wpłynąć na jakość produktu końcowego.

Dostosowanie metody czyszczenia, mycia i dezynfekcja do specyfiki linii technologicznej

Oczywiście żadna metoda nie jest uniwersalna – wszystko zależy od specyfiki linii technologicznej, rodzaju produkcji oraz wymogów BHP. Dlatego serwis sprzątający Cursarius oferuje mycie specjalistyczne dopasowane do potrzeb. Doświadczeni fachowcy dobiorą metodę odpowiednią do danego zakładu produkcyjnego, w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.