Jak utrzymać w czystości linie technologiczne?
Linie technologiczne, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym, wymagają zachowania wysokiej czystości. Z tego względu konieczne jest specjalistyczne mycie, które zapewni najwyższy poziom higieny, zapobiegając rozwojowi bakterii – a tym samym stratom finansowym oraz wizerunkowym przedsiębiorstwa. W jaki sposób utrzymać w czystości linie technologiczne?
Urządzenia czyszczące
Linie produkcyjne to nieraz kilometry taśm i setki urządzeń, często o skomplikowanej budowie. W takich warunkach nie da się dotrzeć do wszystkich zakamarków ręcznie. Aby utrzymać sterylną czystość, konieczne jest wykorzystanie urządzeń czyszczących: automatów szorujących, szorująco-zbierających, myjek ciśnieniowych i parowych, odkurzaczy bezpyłowych, zamiatarek i innych. Dzięki temu mycie jest szybkie i skuteczne oraz skraca się czas niezbędny na dokładne czyszczenie. Tym samym nie pojawiają się przestoje, a maszyn nie trzeba rozkręcać, by dokładnie wyczyścić ich wnętrze.
Jednocześnie wykorzystanie urządzeń, które mogą myć i dezynfekować powierzchnie bez użycia detergentów (na przykład myjek parowych) jest nieinwazyjne, a tym samym bezpieczne dla produkcji żywności. Również kurz i inne zanieczyszczenia muszą zostać całkowicie usunięte, a urządzenia nie mogą ich generować (jak dzieje się w przypadku tradycyjnych odkurzaczy). Mogłyby one wpłynąć nie tylko na jakość końcowych wyrobów, ale również na stan techniczny stosowanych na linii technologicznej maszyn.
Mycie i dezynfekcja na mokro
Jedną z częściej wykorzystywanych metod do czyszczenia specjalistycznego zakładów produkcyjnych i linii technologicznych jest pianowanie oraz mycie wodą pod ciśnieniem. Składa się z kilku etapów. Na początku przeprowadza się płukanie wstępne, które usuwa pozostałości po produkcji. Następnie przeprowadza się mycie za pomocą aktywnej piany, w skład której wchodzą detergenty czyszczące. Kolejnym krokiem jest spłukanie pozostałości piany oraz brudu za pomocą myjki wykorzystującej wodę pod ciśnieniem. Jeżeli jest taka konieczność, mytą powierzchnię poddaje się dezynfekcji. Ostatnim etapem jest osuszanie.
W zależności od rodzaju czyszczonej powierzchni oraz zanieczyszczeń stosuje się wodę zimną lub podgrzaną do odpowiedniej temperatury. Woda o temperaturze przynajmniej 60°C doskonale nada się do usuwania tłuszczy lub smarów. W niektórych przypadkach konieczne może być użycie wody zdatnej do picia lub myjek niskociśnieniowych – by nie uszkodzić delikatnej konstrukcji.
Czyszczenie na sucho
W sytuacji, kiedy użycie wody i detergentów nie jest możliwe, do mycia linii technologicznych wykorzystuje się gorąca parę, niezawierającą cząsteczek cieczy. Para może mieć wilgotność zaledwie 5%, a tym samym być wykorzystywana do czyszczenia urządzeń elektrycznych, bez obaw o zwarcie. Gorąca para, o temperaturze sięgającej 175°C aplikowana pod ciśnieniem rozpuszcza brud i usuwa zanieczyszczenia. Działa również antybakteryjnie, usuwa roztocza, grzyby i ich zarodniki. Dzięki temu czyszczona powierzchnia jest nie tylko dokładnie umyta, ale również zdezynfekowana.
Para dociera do wszystkich, nawet najtrudniejszych miejsc. Jednocześnie podczas mycia nie powstają ścieki. Nie trzeba używać środków chemicznych, które w przypadku linii technologicznych do produkcji żywności mogłyby wpłynąć na jakość produktu końcowego.
Dostosowanie metody czyszczenia, mycia i dezynfekcja do specyfiki linii technologicznej
Oczywiście żadna metoda nie jest uniwersalna – wszystko zależy od specyfiki linii technologicznej, rodzaju produkcji oraz wymogów BHP. Dlatego serwis sprzątający Cursarius oferuje mycie specjalistyczne dopasowane do potrzeb. Doświadczeni fachowcy dobiorą metodę odpowiednią do danego zakładu produkcyjnego, w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana