Dezynfekcja magazynów i hal produkcyjnych

Globalne zmagania z wirusem SARS-CoV-2, wywołującym groźną chorobę COVID-19, zupełnie zmieniły życie każdego z nas. Od marca 2020 roku inaczej spędzamy czas – tyczy się to zarówno godzin wolnych, jak i tych, podczas których przebywamy w pracy. Różnice te wynikają oczywiście z obowiązku stosowania się do najlepszych zaleceń sanitarnych.

Dezynfekcja magazynu

Zarządcy obiektów użyteczności publicznej, biur, sklepów oraz kompleksów takich jak magazyny i hale produkcyjne wprowadzić musieli ścisłe zasady, bez jakich dalsza działalność byłaby ryzykowna. Mowa tu nie tylko o częstym myciu rąk czy zakrywaniu ust i nosa, ale także o dezynfekcji elementów wyposażenia i całych pomieszczeń. W dalszej części artykułu wyjaśnimy, w jaki sposób efektywnie odkaża się wielkopowierzchniowe lokale. Zapraszamy do lektury.

Odkażanie pomieszczeń – parę słów wprowadzenia

Choć sposobów na skuteczną dezynfekcję wymienić można kilka, niektóre z nich zdecydowanie nie sprawdzą się w przypadku tytułowych obiektów. Aby cały proces przebiegł sprawnie, a odkażone zostały wszystkie zakamarki, niezbędne okażą się specjalnie w tym celu zaprojektowane urządzenia. Mowa rzecz jasna o popularnych ostatnio ozonatorach, które radzą sobie nawet z przestrzeniami rozciągającymi się na obszarze kilku tysięcy metrów kwadratowych. Ozon, będący składającą się z trzech cząsteczek odmianą tlenu, od wielu lat używany jest do sterylizacji narzędzi, pojazdów, mieszań i pozostałych pomieszczeń. Wykorzystuje się go do wyjaławiania przychodni, sal operacyjnych, a także karetek pogotowia. Gaz ten posiada silne bakteriobójcze oraz wirusobójcze działanie; oprócz tego eliminuje pleśni, grzyby, roztocza i alergeny, jak również wszelkie nieprzyjemne zapachy.

Ozonowanie w czasach koronawirusa

Liczne badania przeprowadzone od początku pandemii dowiodły, że dezaktywujące patogeny ozonowanie jest najlepszą metodą ochrony pracowników mniejszych i większych lokali przed koronawirusem. Dzięki zaawansowanym generatorom ozonu drobnoustroje nie tylko są kompletnie niszczone – ich dalsze namnażanie zostaje wstrzymane. Dziś, oprócz wyżej wymienionych sytuacji, ozonowanie cały czas stosuje się w hotelach i miejscach, w jakich przebywali chorzy, w tym w prywatnych mieszkaniach.

Jak przygotować się do dezynfekcji?

W przypadku hal i magazynów dobór odpowiedniego urządzenia jest niezwykle ważny. Wartość samego stężenia ozonu także nie może być losowa. Należy dostosować ją do rozmiaru pomieszczenia, podobnie zresztą jak czas trwania całej operacji (co istotne, wiele zależy tutaj od wilgotności oraz temperatury powietrza). Przed rozpoczęciem procesu dezynfekcji trzeba upewnić się, że na ścianach nie znajdują się pleśni i grzyby. Dobrą praktyką będzie też zabezpieczenie cennych sprzętów elektronicznych, a także podzielenie za pomocą folii przestrzeni na mniejsze części – zdradził nam ekspert reprezentujący firmę Bitom.

Podsumowanie

Wyposażając się w wysokiej klasy sprzęt, a przy tym korzystając z wiedzy specjalistów od ozonowania zyskamy pewność, że lokal, za który jesteśmy odpowiedzialni będzie każdorazowo gotowy na przyjęcie pracowników. Tylko wtedy wykonywanie codziennych zadań odbywać będzie się w bezpiecznych warunkach – wolnych od wyjątkowo groźnych bakterii i wirusów.

śr. ocena 0 / głosów 0