Płyty warstwowe dla obiektów przemysłowych
Warunki, które panują w obiektach przemysłowych, mogą wykluczać użycie tradycyjnej izolacji. Skuteczne i ekonomiczne jest wykorzystanie materiałów o najwyższych parametrach termoizolacyjnych, jak płyty warstwowe z rdzeniem poliizocyjanurowym (PIR) Nowocześni producenci oferują szeroką gamę płyt warstwowych ściennych, dachowych i chłodniczych. Czym się charakteryzują?
Budowa i właściwości płyt warstwowych
Płyty warstwowe stosowane w budownictwie to pojęcie szerokie, dlatego w naszym artykule skoncentrujemy się na konkretnym produkcie, który oferuje firma Gór-Stal z Gorlic – płytach, które składają się z dwóch okładzin z blachy stalowej i rdzenia konstrukcyjno-izolacyjnego. Rdzeń wykonany jest ze sztywnej, bezfreonowej pianki PIR. Jego gęstość to około 40 kg/m3, a obliczeniowy współczynnik przewodzenia ciepła to 0,022 W/m*K. Płyty warstwowe mają więc bardzo dobrą izolacyjność termiczną. Pianki PIR charakteryzuje także podwyższona odporność na wysokie temperatury, jej struktury ulegają rozkładowi w temperaturze powyżej 325°C. Stosowane okładziny wykonywane są z obustronnie ocynkowanej blachy stalowej, blach stalowych ze specjalnymi powłokami lub ze stali nierdzewnej. Do wyboru mamy szeroką paletę kolorów i zróżnicowane profilowanie – może to być mikroprofilowanie, profilowanie liniowe, faliste, rowkowe, gładkie.
Zalecenia montażowe i przykładowe zastosowanie płyt warstwowych
Producent omawianych płyt warstwowych dostarcza łączniki razem z płytami, z których tworzymy lekkie obudowy. Do cięcia płyt oraz obróbek blacharskich producent zaleca stosowanie pilarki z tarczami o drobnych zębach i specjalnych nożyc do blachy. Choć wszystkie płyty warstwowe zabezpieczone są folią ochronną, obróbki prowadzimy na właściwie przygotowanym stanowisku w taki sposób, by nie uszkodzić zewnętrznej powłoki. Folię usuwamy dopiero po zamontowaniu płyty we właściwym miejscu. Jeśli chodzi o zastosowanie płyt warstwowych dla obiektów przemysłowych, ciekawym przykładem są płyty chłodnicze, które można wykorzystać w chłodniach, mroźniach, czy innych obiektach, gdzie mamy do czynienia z kontrolowaną temperaturą. Płyty producenta Gór-Stal dostępne są z rdzeniem o grubości 100, 120, 160 i 200 mm, natomiast grubość blachy to od 0,40 do 0,70 mm. Grubość płyty dobieramy w zależności od panujących temperatur, zgodnie z zaleceniami producenta. Producent w swoim katalogu udostępnia także tabele obciążeń dla płyt warstwowych, które opracowane są wg obowiązującej normy EN 1450. Na koniec warto wspomnieć, że najlepszej jakości płyty warstwowe posiadają Certyfikat Systemu Zarządzania Jakości, Deklarację zgodności CE, Deklarację Właściwości Użytkowych oraz Atest Higieniczny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana