Artykuł sponsorowany

Czy kominy ze stali nierdzewnej mogą rdzewieć?

Czy kominy ze stali nierdzewnej mogą rdzewieć?

Kiedy kupujemy wyroby oznaczone jako wyprodukowane ze stali nierdzewnej – na przykład kominy - jesteśmy przekonani, że ich odporność na korozję jest stuprocentowa. Niestety, w rzeczywistości nawet na takich produktach mogą z czasem pojawiać się ogniska rdzy, które będą stopniowo prowadzić do niszczenia struktury metalu. Czy oznacza to, że zostaliśmy oszukani przez producenta? Czy może problem tkwi gdzie indziej?

Dlaczego stal nierdzewna nie rdzewieje?

Odporność na korozję określonych gatunków stali to zasługa ich składu chemicznego, a konkretnie zawartości chromu w stopie.

W wyniku utlenienia w kontakcie z tlenem atmosferycznym, na powierzchni stali nierdzewnej wytwarza się bardzo cienka, bo mająca zaledwie kilka atomów grubości, warstewka tlenku chromu, który chroni stal przed bezpośrednim kontaktem z powietrzem i wodą, które sprzyjają utlenianiu się żelaza – mówi przedstawiciel firmy TanieKominy.pl - Aby jednak osiągnąć taki efekt, zawartość chromu w stopie stali powinna wynosić co najmniej 11%.

Czy stal nierdzewna może rdzewieć?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, może się zdarzyć, że produkty wykonane ze stali nierdzewnej, w tym wkłady kominowe, będą pokrywać się rdzą. Czy jednak jest to wynik złej jakości produktu lub oszustwa producenta? W znacznej większości przypadków wina za rdzewieje metalu leżu po stronie nieprawidłowego montażu i eksploatacji. Co konkretnie może je spowodować? Okazuje się, że błędów, które możemy popełnić jest całkiem sporo. Oto kilka z nich:

-Łączenie ze sobą elementów ze stali szlachetnej i stali czarnej bez zastosowania specjalnej izolacji. Może to prowadzić do tzw. korozji galwanicznej w miejscu stykania się tych elementów.

-Nieprawidłowe cięcie elementów komina przed montażem – należy unikać przegrzania przewodów kominowych podczas cięcia, powoduje to bowiem uszkodzenie warstwy ochronnej tlenku chromu. Do cięcia takich elementów należy używać specjalnych tarcz, gwarantujących niską temperaturę cięcia.

-Brak izolacji fragmentu komina wystającego ponad szacht – spaliny ulatujące przez wkład kominowy zawierają parę wodną i związki chemiczne takie jak kwas siarkowy. Przy braku izolacji ulegają one gwałtownego schłodzeniu i skropleniu, a powstający w ten sposób kondensat przyczynia się do korozji wżerowej stali.

-Niewłaściwe czyszczenie komina – wyróżnić można wiele błędów, które możemy popełnić podczas czyszczenia komina, a które będą sprzyjać pojawieniu się ognisk korozji. Zaliczyć do nich można między innymi używanie zwykłych szczotek stalowych zamiast szczotek ze stali szlachetnej, zalewanie kominów środkami chemicznymi (tzw. dopalaczami sadzy), które zawierają kwas siarkowy. W ten sposób naruszamy warstwę tlenku chloru. Żeby uniknąć takich błędów najlepiej jest zatrudniać do czyszczenia kominów wyłącznie wykwalifikowanych kominiarzy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.