Artykuł sponsorowany

Jak klasyfikujemy kruszywa budowlane?

Jak klasyfikujemy kruszywa budowlane?

Kruszywa to materiały, które są wykorzystywane w przemyśle i budownictwie. Mają pochodzenie organiczne lub mineralne, dzielimy je na naturalne oraz sztuczne, a przyjmując jako kryterium podziału ziarnistość, na grube i drobne. Stosowane są przede wszystkim jako składnik zapraw i mieszanek betonowych, czy bitumicznych mieszanek do budowania nawierzchni drogowych. Jaki jest podstawowy podział kruszyw budowlanych?

Kruszywa naturalne i sztuczne

Naturalne kruszywa pochodzenia mineralnego występują w przyrodzie, pozyskujemy je do różnorodnych celów. Poddawane są obróbce mechanicznej, często także obróbce termicznej. Wydobywane są na przykład z kopalni, złóż otwartych, z dna rzek lub jezior. Przykłady kruszyw naturalnych to żwir, piasek i otoczaki. Żwir pozyskiwany jest z kopalni żwiru, piasek i otoczaki wydobywa się np. z dna jezior i rzek. Uziarnienie żwiru to 2-63 milimetry, natomiast ziarna piasku mają maksymalnie 2 mm średnicy. Mieszanki tych dwóch materiałów określa się jako pospółka. Otoczaki natomiast mają średnicę ziaren od 63 do 250 milimetrów. Kruszywa naturalne, poza rozdrabnianiem, często są także płukane i przesiewane, aby otrzymać interesującą nas frakcję. Proces ten nazywa się po prostu frakcjonowaniem kruszywa.
Kruszywa sztuczne powstają dzięki wykorzystaniu przeróżnych procesów przemysłowych, często produkowane są również z odpadów - mówi nam przedstawiciel firmy eM-Tech z Torunia. Mogą więc powstawać z obróbki termicznej surowców naturalnych lub z obróbki termicznej surowców odpadowych. Dzielimy je na wypalane i spiekane.

Badanie właściwości kruszyw

Kruszywa są używane w budownictwie w bardzo dużych ilościach, a w związku z tym, że normy związane z branżą są coraz bardziej rygorystyczne, kruszywa muszą być poddawane odpowiednim badaniom. Zależy nam na trwałości i bezpieczeństwie wznoszonych konstrukcji. Badania właściwości kruszyw przeprowadzane są w wyspecjalizowanych laboratoriach lub bezpośrednio na budowie. Zależy nam na tym, by uzyskać pewną partię kruszywa, a więc ilość materiału o tej samej klasie petrograficznej, frakcji, odmiany, gatunku i sortymentu. Aby ustalić właściwości, do analizy pobierane są próbki pierwotne, czyli próbki bezpośrednio z samochodów, czy innych urządzeń transportowych, ze składowisk, hałd, silosów i zasobników. Wielkość próbki pobieranej do badania zależy od wielkości ziaren danej frakcji. Próbka waży od 2 do 40 kg, według polskich przepisów. Przesiew kruszywa prowadzony jest na sucho lub na mokro. By oznaczyć skład ziarnowy na sucho lub na mokro, kruszywo rozdzielane jest na frakcje za pomocą specjalnego zestawu sit, stąd nazwa tego procesu: analiza sitowa. Dzięki odpowiedniemu frakcjonowaniu kruszyw budowlanych zapewniamy materiałowi jednorodność.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.