Jak czyścić baterię kuchenną, by jej nie zniszczyć?
Czystość i higiena w kuchni – miejscu, w którym przyrządzamy posiłki – jest bardzo istotna. Ważna jest również estetyka kuchni. Dotyczy to wszystkich elementów jej wyposażenia, w tym również będącej w ciągłym użyciu baterii. Dowiedz się, jak właściwie pielęgnować armaturę kuchenną. Poznaj skuteczny sposób na utrzymanie jej w czystości i dobrej kondycji przez długie lata.
Najlepsza metoda to ta najprostsza
Większość dostępnych na rynku baterii ma korpus pokryty błyszczącą warstwą chromu, która jest bardzo wrażliwa na działanie kwasów. Dlatego nie należy czyścić ich przy użyciu środków chemicznych o silnym działaniu. Taki zabieg może przyczynić się do powstania trwałych i ciemnych odbarwień oraz zacieków. Najlepiej zapobiegać powstawaniu większych zabrudzeń i myć baterie kuchenne regularnie. Systematyczna pielęgnacja armatury to prosta i skuteczna metoda na utrzymanie jej w czystości i dobrym stanie. Aby baterie lśniły, wystarczy woda i łagodny środek myjący, taki jak zwykłe mydło w płynie. Jeśli będziesz je czyścić w ten sposób co 2-3 dni, to przez długi czas będą wyglądały jak nowe.
Zwyczajem, którego bezwzględnie należy się pozbyć, by zachować zarówno funkcjonalność, jak i estetykę baterii kuchennej, jest wieszanie na kranie wilgotnych ścierek i zmywaków. Nie tylko prezentuje się to nieatrakcyjnie, ale też sprawia, że armatura ma nieustanny kontakt z wilgocią. To zaś może przyczynić się do powstania na jej powierzchni nieestetycznych osadów i odbarwień, a w dalszej perspektywie – nawet korozji. Co więcej, wilgotny materiał stanowi siedlisko bakterii i drobnoustrojów, które nie powinny znajdować się tak blisko miejsca, w którym myte są naczynia oraz produkty spożywcze.
Środki do czyszczenia armatury kuchennej
Może się jednak zdarzyć, że nie będziesz mieć możliwości częstego mycia baterii. Co wtedy? W przypadku dużych zabrudzeń i osadów z kamienia, resztek płynu do mycia naczyń czy kawy lub herbaty woda z mydłem nie przyniesie oczekiwanego rezultatu.
— Nie oznacza to jednak, że konieczne jest użycie chemicznych środków czyszczących. Warto najpierw zastosować naturalny preparat do usuwania kamienia oraz innych trwałych osadów na armaturze – radzi nasz rozmówca z firmy Kuchinox produkującej wysokiej jakości baterie kuchenne oraz łazienkowe. – Mowa tutaj o roztworze kwasku cytrynowego, dzięki któremu można pozbyć się nagromadzonego osadu. Taki preparat pozwoli oczyścić nawet mocno zatkany perlator. Wystarczy zanurzyć go w roztworze i pozostawić w nim na kilka dni.
Silne, ale bezpieczne środki czyszczące
Silniejszych środków należy użyć w sytuacjach, w których baterie nie były czyszczone od bardzo dawna, a kwasek cytrynowy jest bezskuteczny. W tym celu należy się zaopatrzyć w dostępne na rynku specjalne preparaty do czyszczenia chromowanych powierzchni. Nie warto stosować innych chemicznych środków czyszczących. Większość z nich zawiera w składzie kwasy nieorganiczne, a te – jak już wiemy – negatywnie wpływają na wygląd i stan armatury.
Trzeba pamiętać także o tym, aby nie pozostawiać takich preparatów za długo na powierzchni baterii. Bez względu na to, w jakiej postaci występują – płynu, żelu czy mleczka – pokrywająca armaturę warstwa chromu może zacząć się łuszczyć na skutek działania zawartych w nich substancji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana